[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399100
Belépett
[X]

Betegségek

Kannibalizmus

Ha a tartási körülmények nem megfelelők, a környezet stresszes a nősténynek, felfalhatja a kicsinyeit. Ez akkor is megtörténhet (bár görénynél ritka, nyérceknél gyakoribb), ha egy rendkívül domináns nőstény kerül a szomszédos ketrecbe.
Ha a nőstény másokkal (leginkább hímmel, pl. az apával együtt) van tartva, akkor elképzelhető, hogy szülés után a lakótárs fogja elfogyasztani a frissen született kölyköket.

Oldalfekvés

Az oldalfekvés görényeknél igen gyakori a kutyákhoz, macskákhoz, rágcsálókhoz képest. Ha a kölykök egyszerre kezdik meg ereszkedésüket a két méhszarvból, elképzelhető, hogy egyikük feje a mellkasára hajolhat. Még egy átlagos méretű kölyök is nehezen születik meg ebben a pozícióban. Pár óra elteltével a kölyök elpusztul, majd az anya hasában levő többi kölyök is. Ha a nőstény kényelmetlenül érzi magát, sír a fájdalomtól, megharapja a gazdáját, aki meg akarja tapintani, akkor elképzelhető, hogy erről van szó. Az ilyen állat megtapintása csak grabancfogással végezhető el. Ilyen esetben tilos oxytocint adni az állatnak, mivel az a méh megrepedését, és a méhlepény darabokra szakadását okozhatja, veszélyeztetve az anya és a kölykök életét.

A születési rendellenességgel rendelkező kölyök is születhet szokatlan pozícióban. Ezüst görények egymással való pároztatása esetén rosszabb termékenységi mutatókra, és nagyobb mértékű születési rendellenességre kell számítani. Egyes születési rendellenességek (cyclops, súlyos farkastorok, stb) akadályozza a szülés megkezdését.

Az oldalfekvéses esetekben császármetszés alkalmazása javasolt. Ez egy egyszerű beavatkozás, és nem akadályozza a szülés utáni szoptatást. Az anya távolléte alatt a már megszületett kölyköket tartsuk melegen. Az altatás után várjuk meg, míg az anya teljesen magához tér, így kisebb az esélye, hogy ráfekszik a kölykökre és agyonnyomja azokat.

Összegabalyodott köldökzsinór

A kölykök gyakran olyan gyorsan születnek, hogy az anyának nincs ideje elrágni a köldökzsinórt. Előfordulhat születési rendellenességként, vagy spontán is. Bizonyos alomanyagok hozzájárulhatnak az összegabalyodáshoz, de akkor is elképzelhető, ha semmilyen alomanyagot nem használunk, már a szülőcsatornába kerülés előtt a kölykökre csavarodhat a köldökzsinór. Ha több kölyök egymásba gabalyodik, nem tudnak megfelelően táplálkozni, és az anya nem tudja melegen tartani őket. Néha olyan szorosan össze lehetnek gabalyodva, hogy csak az egyik kölyök feláldozásával lehet őket különválasztani. Ha a száradó köldökzsinór rácsavarodik valamelyik kölyök lábára, farkára, a kölyök elveszítheti a végtagját. Ha ilyet tapasztalunk, egy gömbölyű hegyű ollóval vágjuk el a köldökzsinórt.

Kihűlés

Az éhező, vagy beteg kölykök igen gyorsan kihűlhetnek, de ez elképzelhető egy elkódorgó kölyök esetén is. A hűvösebb kölyköt az anya különveszi a többiektől, aki ezután kihűl és elpusztul. Ilyen esetben az anyát vegyük ki a kölyköktől, majd a hűvösebb kölyköt rakjuk a többi közé. Keverjük el őket, és hagyjuk, hogy átvegyék egymás testmelegét és szagát, majd rakjuk vissza az anyát.

Pótmama használata

A görények nagyon jó anyák. Gyakran képesek más alomból származó kölyköt (vagy más, közeli faj kölykét) is felnevelni. Ha a kölykök igazi mamája nem képes a kölyköket felnevelni (elpusztult, nem tud szoptatni, stb.), csak pótmamával menthetők meg a kölykök, mivel az életük első 10 napján majdnem lehetetlen mesterségesen etetni őket.

Mielőtt a kölyköket beraknánk, vegyük ki az anyát. A kölyköket vegyítsük el, hogy átvegyék egymás szagát és testmelegét. Az anyát csak ezután rakjuk vissza.
Ha az álvemhes görényhez az álvemhesség vége utáni napokban kölyköt rakunk, megindulhat tejtermelése, képessé vállhat arra, hogy felnevelje a kölyköket. Ne felejtsük el, hogy egy-két kölyök esetén nem biztos, hogy kellő stimuláció éri az emlőket a tejtermelés fenntartásához.

A későbbi azonosíthatóság kedvéért nem árt, ha úgy vegyítjük az almokat, hogy később azonosíthatók legyenek a kölykök. Albínó almot nem albínóba, stb. Így egyértelmű lesz, hogy melyik kölyök, melyik anyához tartozott eredetileg. Egyéb esetben különféle jelölési módszereket használhatunk.

A születés utáni pár órában termelődik az ún. föcstej, melynek különleges jelentősége van a kölykök immunrendszerének kialakulása szempontjából. Ha ezt a kölykök nem kapják meg, kérdezzük meg állatorvosunkat, mire számíthatunk.

Javasolt hasonló korú kölyköket rakni egymás mellé, mivel egyéb esetben a nagyobbak nem biztos, hogy engedik tejhez jutni a kisebbeket. Voltak már ugyanakkor pozitív tapasztalataink 3 hét különbséggel született kölykök egy anyánál való felnevelésében.

Ösztrogén által okozott vérszegénység

A vadászgörények szigorúan reflexovulátorok. Ez azt jelenti, hogy ha nem fedeztetjük, folyamatosan tüzel. Az elhúzódó tüzelés fokozott ösztrogénszintet eredményez, ami káros hatással lehet a nőstényre.

Amelyik nőstény kb. egy hónapnál tovább tüzel, vérszegény lehet. Ez súlyosabb formában kb. az elhúzódó tüzeléses nőstények 50%-ánál jelentkezik, de kisebb mértékben minden, elhúzódó tüzeléses nősténynél kialakul. A jelenség elkerülésére a nőstényeket ivartalanítani kell, vagy a tüzelést el kell mulasztani. Nem szabad hagyni, hogy a nőstények egy hónapnál hosszabb ideig tüzeljenek.

A folyamat mellékhatásaként egyéb tünetek is megjelenhetnek, pl.: gennygyülem a méhben, hüvelygyulladás, a hátsó lábak bénulása, szurokszéklet (fekete széklet), vagy egyéb bakteriális fertőzések.

A tünetek a szőrzet megritkulása, szimmetrikus kopasz foltok kialakulása, a tüzelés folyamán, anorexia, depresszió, letargia. A nyálkahártyák (íny, péra, stb) sápadt színűek lesznek.

A halál leggyakoribb oka belső vérzések kialakulása, vagy sejtes oxigénhiány. A görények általában két hónapig tüzelnek a halál beállta előtt. A folyamat visszafordíthatatlan, az észlelés idejében általában már túlságosan előrehaladott ahhoz, hogy kezelni lehessen.
A kezelés először az ösztrogénszint csökkentését jelenti, amelynek a legegyszerűbb módja az ivartalanítás. A műtét során vérátömlesztésre lehet szükség.

Emlőgyulladás

Az emlőgyulladás igen gyakori a vadászgörényeknél. Általában különféle baktériumok okozzák. Egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy olyan baktériumok megtelepedése, elszaporodása is okozhat emlőgyulladást, melyek a vadászgörény bélrendszerében megtalálhatók (az emésztést segítik, pl. hemolytic E. coli). A fertőzést a kicsik a szájukkal vihetik át a végbélről az emlőkre, illetve egyik emlőről a másikra. Egyes alomanyagok is hozzájárulhatnak a fertőzéshez, pl. faforgács. A baktériumok felszaporodását okozhatja a tej túltermelődése is, melyet a kölykök nem szopnak ki.

A tünetek az emlő megduzzadása, elszíneződése, keményedése, esetenként a tej is elszíneződhet. A keményedés általában hirtelen alakul ki és egymás melletti emlők egyszerre keményedhetnek meg. A nőstény anorexiás és levert lesz, valamint visszautasítja a kölykök etetését. Több kölyök is elpusztulhat, ha nem kezeljük a kialakult helyzetet. Az emlőgyulladás következményei lehetnek a hasmenés, láz, orrfolyás, valamint halál.

Azonnali és agresszív kezelése szükséges a sikeres gyógyuláshoz. Javasolt az antibiotikumos kezelés, ha korán észleljük. Előrehaladottabb esetben szükséges lehet az érintett emlő eltávolítása. A kölykök leválasztása és kézzel táplálása is szükséges lehet, mivel az antibiotikumos kezelés káros lehet rájuk.

Az emlőgyulladással szembeni ellenállás sikeresen kitenyészthető, ha csak olyan állatokat tartunk tenyésztésben, melyek nem betegednek meg. Ez viszont csak gondos és következetes tenyésztést, valamint a származás és a betegség előfordulásainak pontos követése esetén elképzelhető, mely jelenleg még nem lehetséges. Amennyiben egy nőstény másodszor is emlőgyulladást kap, saját érdekében vonjuk ki a tenyésztésből.

Az emlőgyulladás közvetlenül szülés után, vagy a szoptatás 3. hetében alakul ki leggyakrabban. Utóbbi esetben a kölykök fogai által okozott sérülések miatt.

Gennyes méhgyulladás

A gennyes méhgyulladás görényeknél hasonló ahhoz, mint amit a kutyáknál, macskáknál tapasztalhatunk. Okozhatják egyes hormontartalmú szerek, vagy ivaros nősténynél a befedezés. Gyakran együtt jár az elhúzódó tüzelés következtében kialakult vérszegénységgel is.

A tünetek étvágytalanság, levertség, és néha láz. Néha folyás látható a pérából, valamint tapintással, ultrahanggal észlelhető a méhszarvak megduzzadása. Többféle kórokozó is okozhatja a gyulladást.

Ha a méhgyulladás mellett vérszegénység is jelen van, hagyományos kezelés javasolt, antibiotikummal. Ha a tüzelés elmúlt, a méh és petefészkek eltávolítása javasolt.

Méhgyulladás

A méhgyulladás (metritis) jele, ha a szülés után a méhből a pérán át hosszabban sárgás-vörhenyes gennyes folyás észlelhető. További tünetek a láz, étvágytalanság, levertség, a tejtermelés csökkenése. Állatorvosi kezelés szükséges a bakteriális szövődmények elkerülésére. A nőstény állapota kezelés után 24 órán belül javul és megindul a tejtermelés.

Vemhességi toxikózis

A vemhességi toxikózis leggyakrabban szülés előtt alakul ki, és mind a magzatok, mind az anya életét veszélyeztetheti.

A tünetek anorexia, levertség, és kiszáradás. Gyakran fekete, kásás székletet is eredményez. Kezelés nélkül az anya és a kölykök elpusztulnak.

Oka a negatív energiaegyesúly a vemhesség utolsó hetében. Például:

  • ha a nőstény vemhesség alatt tulajdonost cserél,
  • 10 vagy több magzat esetén.

Minden nőstény, amely (véletlenül) nem kap elegendő táplálékot, megbetegedhet. A hirtelen táplálékváltás ön-éheztetéshez vezethet. Ha az étel minősége az utolsó egy hétben csökken, és a nősténynek 7-nél több kölyke van, szinte biztos a mérgezés kialakulása. Már 24 óra táplálékmegvonás is gyakran mérgezéshez vezethet. A mérgezés megelőzése egyszerűbb, mint kezelése. Frissen szerzett nőstény esetén kerülni kell a hirtelen táplálékváltást. A saját állatoknak vemhesség ideje alatt megfelelő, jó minőségű táplálékot kell adni (min. 35 % állati fehérje, 20 % állati eredetű zsír). Az ilyen táplálás jó tejeléshez vezet, és megakadályozza a vemhességi mérgezés kialakulását.

Kezelésére igen gyakran a császármetszés javasolt, amely megmenti a nőstény életét, de a 40 napnál fiatalabb magzatokat elpusztítja. Meg lehet próbálkozni a kiszáradás kezelésével, és táplálással. Elektrolitok adagolása szükséges vénásan vagy bőr alá. A táplálást jó minőségű táplálékkal, naponta 4 alkalommal, szükség esetén kényszert alkalmazva. Ha a táplálékváltás okozta a mérgezést, az eredeti táplálékhoz kell visszatérni, melyet meleg vízzel kell keverni a könnyebb fogyaszthatóság érdekében.

Császármetszés esetén gázzal altatás javasolt, ugyanis a máj zsírosodása gátolhatja az injekciós altatás hatását.

Bár túléli a császármetszést, sok nőstény tejtermelése mégsem indul meg, még megfelelő táplálék biztosítása esetén sem. Ilyenkor pótanyát kell keresni. Az anyával maradó kölyköket etessük pipettával, kutya, vagy macska tejpótlóval. Ez életben tartja őket arra a 24 órára, míg kiderül, van-e teje a nősténynek.

Vaginitis

A vaginitis a pérába jutott idegen testek által okozott irritációt jelenti. Ez elsősőrban tüzelő nőstényknél fordul elő. Gyakoribb olyan esetben, ahol szénán vagy szalmán vannak tartva az állatok, különösen, ha az alom magokat is tartalmaz. A gyapjú almon tartott nőstényekkel is előfordulhat. Másodlagos bakteriális fertőzés is kialakulhat. Ezen alomtípusokat még a tüzelés előtt el kell távolítani a nőstény alól, és csak párzás után rakhatók vissza.

A tünete sárgás folyás a pérából. Az idegen anyag gyakran szemmel is észlelhető.

Tejtermelés csökkenése (agalactia)

A tejtermelés csökkenésének jele a kölykök növekedésének csökkenése. A tejtermelés hirtelen csökkenésének hátterében gyakran méhgyulladás vagy metritis áll. Egyéb esetekben takarmányozási és tartási hibák okozhatják, de lehet jelentősége örökletes tényezőknek is. Biztosítsunk az állatnak zajmentes, nyugodt környezetet, megfelelő elletőládát. Egyes megfigyelések szerint a betegség kialakulása gyakoribb, ha a tüzelést mesterséges módon indították be, illetve hozzájárulhatnak a többszörösen telítetlen zsírsavak is. A kölykök etetésének korai (2 hetes korban való) elkezdése meggátolhatja a tünetek jelentkezését, de a kölykök túletetését, illetve az emésztési képtelenség miatti hasmenést el kell kerülni.

Tejláz (hypocalcemia)

Kalciumhiányos táplálásnál fordulhat elő a tejláz. Megfelelő kalciumpótlással megelőzhető, illetve gyógyítható. Tünetei a hátsó láb bénulása, illetve rohamok jelentkzése.

Szülés utáni elhullás

Az újszülött kölykök elhullásának okai lehetnek deformációk, idő előtti szülés, halvaszületés, farfekvés, kannibalizmus, és baleset.

A 3 napon belüli elhullások leggyakoribb oka kiszáradás, kihűlés, a vércukorszint lecsökkenése, az anya elfogyaszthatja a kölyköt a méhlepénnyel együtt, szoptatási képtelenség, illetve a magzat belegabalyodhat a köldökzsinórba. Ha megzavarjuk a nőstény szülését, a nőstény elutasíthatja a kölykeit.

A 4-14 nap közötti kölyökelhullások leggyakoribb oka a bakteriális ill. rotavírus eredetű fertőzések.

Amennyiben 10%-nál (10 kölyökből 1) gyakoribb az elhullás, mindenképp érdemes újragondolni a tartási és takarmányozási körülményeket.

Köldökzsinór fertőzése

Előfordulhat, hogy a köldökzsinór csonkja elfertőződik, emiatt a kölykök vérmérgezést kaphatnak. Ennek jele kiszáradás, fájdalmas sírás, anorexia, duzzadás, és kihűlés. Ilyenkor állatorvosi kezelés szükséges.

A kórkép kialakulásában környezeti hatások is szerepet játszhatnak, mint pl. az alom anyaga, páratartalom, légmozgás, ill. bakteriális fertőzés. Emlőgyulladás miatt is kialakulhat.

Szemgyulladás

Mivel zárt szemhéjjal születnek, a görénykölykök szeme hajlamos lehet arra, hogy begyullad. Ezt a szemek duzzadásáról vehetjük észre. Az állatorvos ilyenkor felnyitja a szemet, és eltávolítja a gennyet. Ha fiatal az állat, a szeme újra le fog záródni, és a fertőzés újra kialakulhat, de ha elmúlt 3 hetes, akkor elképzelhető, hogy már nem záródik vissza a szemhéja, és ilyenkor a fertőzés ismételt kialakulása nem valószínű.

Veleszületett deformációk

Kutatások alapján a leggyakoribb veleszületett deformációk: farkastorok, koponyahasadék, nyitott koponya, idegszakadás, agyhártyasérv, nyitott gerinc, hasfalzáródási hiány, szaruhártya deformáció, rejtett heréjűség, vizelési problémák, végtaghiány.

Az albínó és vadas színű görényekben egyforma valószínűséggel fordultak elő ezek a deformációk. A bézs görényekben való előfordulási arányokról nincs információ, de feltehetően náluk sincs lényeges eltérés.

Húgykő

A struvit húgykő elkerüléséhez megfelelő minőségű étrendet kell biztosítani az anyának. A takarmányban levő fehérjéknek jól emészthetőnek, jól és könnyen feldolozhatónak (magas biológiai értékűnek) kell lenniük, lehetőleg állati forrásból. A húgykő kialakulását elősegíti ezen kívül a korlátozott vízfelvétel is.

Zöldgally törés

A zöldgallytörés a csonttörések egy speciális esete, mely kölyökkorban fordul elő. Ekkor a csont nem teljes keresztmetszetében törik el és a rugalmas csonthártya nem szakad el.

Leggyakrabban valamilyen (akár 40-50 cm magasról történő) esés okozza, emiatt vigyázzunk, hogy a frissen elválasztott (vagy még anyjukkal élő) kölykök ne essenek le még egy szék vagy fotel magasságából sem. Gyakoribb azoknál a kölyköknél, akik túl korán lettek elválasztva.

Jelei, hogy a görény furcsán mozog, illetve nem korának megfelelő módon jár, azaz míg a többiek már szaladgálnak, addig ő még fókajárásban közlekedik. Megfelelő kalcium utánpótlás biztosításával a kölykök (egyszerűbb törések esetén 3-4 nap alatt) leggyakrabban teljes mértékben felépülnek. Javasolt az ilyen görényekkel külön foglalkozni, hogy a csontozatuk és izomzatuk megfelelően megerősödjön. Nagyon fontos figyelni arra, hogy fokozatosan erősödjenek meg a lábai, ugyanis ha hirtelen vetjük alá nagy terhelésnek, a csont elgörbülhet.

Álvemhesség

Az álvemhesség görényeknél fiziológiás állapot. Nem kóros elváltozás, hanem természetes folyamat egy sikertelen párosodás után. Körülbelül ugyanaddig tart, mint az igazi vemhesség (40-42 nap), és hasonló tünetei vannak, mint a vemhességnek. Szinte minden esetben kialakul, amikor a tüzelés elmúlik, de nem termékenyülnek meg a petesejtek.

Jelei:

  • Megduzzadt emlők
  • Elhízás (amelyet kezdő görénytartó a pocakban fejlődő magzatoknak vélhet)
  • Viselkedésbeli változások, melyek a vemhesség alatti viselkedésbeli változásokhoz hasonlítanak.
  • Aluszékonyság

Visszatüzelés

Amennyiben a nőstény álvemhes volt, az álvemhesség után akár két héttel (attól függően, az év mely szakában járunk, és milyenek a megvilágítási feltételek) visszatüzelhet.

Amennyiben vemhes volt, és a kölykök elpusztulnak, szintén két héttel későbbre várható az újabb tüzelés (évszaktól függően).

Amennyiben az év korai szakában lett fedezve a görény, a kölykök elválasztása után 2 hét múlva, vagy később várható újabb tüzelés.

Amennyiben 5-nél kevesebb kölyök születik, elképzelhető, hogy az anya szervezete úgy érzékeli, hogy nem volt sikeres a párzás, és a szülés után 2-3 héttel visszatüzel. Ez utóbbi esetben az ösztrogén magzatokra gyakorolt hatása miatt mindenképp szükséges a tüzelés elmulasztása, akár ivaros hímmel vagy más módon. Az állat ilyen fedezés eredményeképp is vemhesülhet!

Angóra görények tejtermelési problémája

Az angóra vadászgörényekre jellemző, hogy nem termelődik elegendő tejük, illetve ha termelődik, akkor nem megfelelő minőségű. Félangóra görények a szoptatásra megfelelően képesek. Ha termelődik tej, viszont annak minősége elmarad a kívánt mértéktől, megfelelő takarmányozással javítható a minősége. Ehhez nagy mennyiségű állati fehérjére van szükség. A szükséges fehérje mennyisége legalább 50%, vagy ennél több.

Mit tegyünk az elhullott magzatokkal, kölykökkel

Az elhullott magzatokat célszerű kórbonctanra küldeni, amennyiben nem tudjuk pontosan az elhullás okát. Bár általában nem tudnak határozott választ mondani az elhalálozás okáról, de az eredmény segíthet a későbbi problémák elkerülésében.

Az elhullott kölyköket tegyük egy tiszta nylonzacskóba és minél hamarabb hűtőbe. Ne a fagyasztóba tegyük, mivel a fagyasztás roncsolja a szöveteket. A hűtő középső rekeszébe, kicsivel 0 fok fölötti hőmérséklet az ideális. Hívjuk fel állatorvosunkat, ha nem tudjuk, hol végeznek legközelebb ilyen vizsgálatot.

A szállításra alkalmas lehet egy hűtőtáska. Ha nincs, akkor egy mélyhűtött palack vagy jégakku is jó megfelel (alternatív esetben egy zacskó mirelit borsó), hogy megakadályozzuk a további bomlási folyamatokat a szállítás alatt. Ha tudunk, vegyünk a tejből is mintát, különösen, akkor, ha a magzatok már a tejből is fogyasztottak, mivel a boncolásnál azt is megvizsgálják. Tejet úgy nyerhetünk, ha az emlőket két oldalról óvatosan, de határozottan megnyomjuk.

Az eredmény pár nap alatt készül el. Ne felejtsük el egyeztetni, hogy az eredmény milyen formában jut el hozzánk (levélben, telefonon, faxon).

Gasparin Balázs, Kolmann Gabriella

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(