[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2452428
Belépett
[X]

Törzskönyvezés

Sajnos jelenleg szünetel!

A magyarországi vadászgörények törzskönyvezésének létrehozásával több célt is szeretnénk egyidejűleg megvalósítani.

Céljaink közé tartozik a magyar vadászgörény állomány feltérképezése, minőségének fenntartása és javítása az által, hogy a vérvonalak, ill. azok leszármazása követhetővé, igazolhatóvá és ellenőrizhetővé válik. A nyilvántartás alapján elkerülhetővé válik a beltenyészetek létrejötte, az egyes vérvonalak túlsúlyba kerülése (kiemelkedően magas alomszám egy tenyészegyedtől), valamint kiszűrhetővé válnak a bizonyíthatóan genetikai hibát vagy betegséget hordozó vérvonalak, ill. tenyészegyedek.

Célunk továbbá egy felelős tenyésztői réteg kialakulásának segítése, amely tenyésztők a vérvonalak ismeretében, a leendő görénytartók által elvárt színvonalnak megfelelő tenyésztői munkát végeznek.

Nem titkoljuk azt sem, hogy a törzskönyvezéssel egy, a görényes társadalomban régóta fennálló igényt is szeretnénk kielégíteni. Mivel a törzskönyv kizárólag az ivaros (tenyész)egyedeket tartja nyilván, létrehoztunk egy regisztrációs részt is, amelybe a nem tenyészcélra, hanem házikedvencként tartott görények is bekerülhetnek.

A bejelentett és nyilvántartott egyedek adatairól törzskönyvi kivonat ill. regisztrációs lap kérhető, melyek kiállítása díjköteles. Klubunk tagjai a díjból 50% kedvezményt kapnak.

Tudjuk, hogy a törzskönyvezési szabályzatban magas követelményeket fektettünk le (chipezés, származás igazolása, stb), és tisztában vagyunk azzal is, hogy a kialakított metódus néhány tenyésztő számára nem lesz előnyös. A szigorú szabályokra azonban szükség van, nélkülük nem lenne biztosítható a származás hitelt érdemlő igazolása, ill. visszaélésekre lenne lehetőség.

Szándékunk szerint egy igazságos, biztonságos és működőképes modellt alkottunk, ám mivel Magyarországon még nincs ilyen rendszer, csak saját kútfőből meríthettünk, és nem garantálhatjuk a tökéletességet. Ezért várjuk a törzskönyvezéssel kapcsolatos visszajelzéseiteket e-mail címen, vagy hagyományos levél formájában a Klub postafiókcímére (1330, Budapest, pf. 75. Magyar Vadászgörény Klub) A felmerülő javaslatokat megfontoljuk, és alapos indok esetén beépítjük törzskönyvezési rendszerünkbe.

Törzskönyvezéssel kapcsolatos kérdéseidet a címen teheted fel

Lásd még:

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(